Categorieën

  • Lamp & Licht
  • Kruk & Stoel
  • Kist & Kast
  • Plaat & Kaart
  • Kantoor & Klerk
  • Tafel & poot
  • Diversen
  • Alle producten
  • Sale
  • Verkocht
Blog Rotan Het allereerste blog van Label Nº14; een kleinschalige webshop met vintage en industrieel karakter. Wij zijn van mening dat Vintage een eigenheid aan je interieur geeft met een persoonlijk karakter. Wij struinen heel wat markten af; regelmatig met bedroevend resultaat en zo af en toe met precies dat wat je graag tegenkomt :)
Deze blog is gewijd aan Rotan.

Rotan is weer helemaal terug in het interieur. Was het een decenium of twee geleden nog oubollig en rijp voor de brandstapel; momenteel geef je je interieur er een hippe en tevens warme en organische sfeer mee.
Rotan laat zich ook uitstekend combineren met planten in alle soorten en maten, op de een of andere manier is dat net zo'n gouden duo als chocola met gezouten karamel.

Wat is Rotan?
Rotan is massief en dus niet te verwarren met bamboe, dat is namelijk hol. Het is een liaansoort die in tropische gebieden groeit. Het is sterk en daardoor duurzaam. Ook groeit het vrij snel weer aan.
De term "Rattan"staat voor eenzelfde soort product maar is fijner en flexibeler en daardoor meer geschikt voor bijvoorbeeld vlechtwerk in manden. Rotan gebruikt men voornamelijk voor meubels.
Rotan kan best tegen een spatje water maar van langdurig buiten staan wordt het niet beter. Een te droge omgeving is daarentegen ook niet goed dus 3 keer per jaar even met de plantenspuit bevochtigen is een goede onderhoudsfrequentie.

Producenten jaren '60
In Nederland waren in de jaren zestig vele bedrijven die Rotan verwerkten. Bekende namen zijn Rohé en Jonkers.

Rotan is weerbarstig en moet verwarmd worden om het te kunnen buigen en fixeren. Daarna blijft het model veerkrachtig; een goede eigenschap.
Er werden allerlei meubels en toebehoren geproduceerd: (thee)tafels, (schommel)stoelen, kasten, krukken, lampen, plantenbakken/hangers, lektuurbakken, etc.
In de jaren zeventig is er meer behoefte aan kleur en schilt men de bast van de rotanstokken. Dit product, Manou, laat zich makkelijk een kleur geven.

Maar juist die naturel Rotan is nu weer heel geliefd. Het laat zich zowel in strakke als wat romantischer interieurs eenvoudig combineren.
Het is niet zo dat je rotan meubeltjes op elke straathoek tegenkomt. Door de jaren zijn ook veel exemplaren beschadigd of met amateuristische hand overgeschilderd. Dus treft u een pareltje aan in een kringloop of op een markt; aarzel dan niet te lang. Als het meubel in een goede staat verkeerd kunt  u er nog jaren plezier aan beleven.


 
    01-02-2018 20:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Omdat een deel van onze collectie in Conceptstore the Upperside te vinden is kan een bestelling pas als definitief beschouwd worden na een bevestiging van ons. Bedankt voor uw begrip.